Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Παπαράτσι και Σελφοπαπαράτσι


Δεκαετία 1960: Όλοι γνωρίζετε τι σημαίνει παπαράτσι. Είναι αυτός ο ενοχλητικός φωτογράφος που κυνηγάει να αποθανατίσει διάσημους και πλούσιους σε προσωπικές στιγμές, μα πάνω από όλα κυνηγάει το χρήμα. Είναι αυτός που δεν σέβεται την προσωπική ζωή των άλλων. Είναι ένας ελεύθερος επαγγελματίας που δουλεύει ανεξάρτητος από πρακτορεία. Διαθέτει υπομονή, αφού στήνεται με τις ώρες σε σημεία που ξέρει ότι θα περάσει κάποιος διάσημος, επιμονή για μια καλή λήψη, θάρρος γιατί πολλές φορές τον ξυλοφορτώνουν, θράσος γιατί ξεπερνά τα όρια και αντοχή γιατί δεν τον επηρεάζουν οι καιρικές συνθήκες.
Η πρόκληση για ένα παραράτσι είναι μεγάλη όσο πιο σημαντικός είναι ο στόχος της φωτογραφικής του μηχανής. Τη δεκαετία αυτή έγινε ο εφιάλτης των διασήμων, αλλά και η αιτία για πολλά σκάνδαλα και διαζύγια. Μερικές φορές έτρωγε και ξύλο ή στην καλύτερη του έσπαγαν τη φωτογραφική μηχανή τα υποψήφια θύματα.
Πολλές φορές στόχευε να αποθανατίσει κάποιες επώνυμες που τις πετύχαινε γυμνές στην παραλία. Τη δεκαετία του ’60 τέτοιου είδους φωτογραφίες αποτελούσαν σκάνδαλο. Προκαλούσαν βέβαια και οι φωτογραφιζόμενοι. Οι παπαράτσι πουλούσαν και μαζί με αυτούς ξεπουλούσαν τα περιοδικά που δημοσίευαν αυτές τις φωτογραφίες. Κανείς δεν τους συμπαθούσε, αλλά και κανείς δεν αντιδρούσε. Οι παπαράτσι είχαν το κοινό τους. Πρόσφεραν φωτογραφικό υλικό που κάλυπτε την περιέργεια του κόσμου που παρακολουθούσε τις ζωές των επωνύμων με ηδονοβλεπτική διάθεση. Ο εικονιζόμενος της φωτογραφίας γινόταν θέμα συζήτησης για καιρό, μέχρι που κάποια άλλη φωτογραφία θα ερέθιζε τα αδηφάγα μάτια του αναγνωστικού κοινού.
Δεκαετία 2010: Όλοι γνωρίζετε τι είναι ο σελφοπαπαράτσι. Είναι ένας τύπος που αποθανατίζει σχεδόν αποκλειστικά τον εαυτό του με μοναδικό σκοπό την προβολή.  Ένας σελφοπαπαράτσι είναι υπεράνω χρημάτων. Είναι αυτός που δεν σέβεται την προσωπική του ζωή. Δεν είναι ούτε ελεύθερος αλλά ούτε επαγγελματίας, το μόνο κοινό που έχει με τους παπαράτσι είναι ότι δουλεύει ανεξάρτητος. Το κοινό που απευθύνεται είναι περιορισμένο, αλλά δεν έχει μεγάλες βλέψεις. Διαθέτει υπομονή, αφού θα χρειαστεί να αλλάξει μακιγιάζ και πόζα άπειρες φορές μπροστά σε ένα καθρέφτη για να δει ποια είναι η καλύτερη, επιμονή γιατί θα χρειαστούν χιλιάδες λήψεις μέχρι να αναστενάξει η μνήμη του κινητού του, θάρρος για να ρεζιλεύεται στους περαστικούς, αντοχή γιατί δεν τον επηρεάζουν οι καιρικές συνθήκες. Δεν κινδυνεύει από ξυλοφόρτωμα.
Οδηγίες προς σελφοπαπαράτσι:
Μια εκδρομή στο χωριό μπορεί να είναι η αφορμή για δεκάδες λήψεις. Η διαδικασία δεν είναι και τόσο απλή. Μπορεί μέχρι τώρα να σιχαινόσουν να πηγαίνεις στο χωριό σου κάθε τρεις και λίγο, μα τώρα έχεις αποστολή, πρέπει να ανακαλύψεις τις ομορφιές του τόπου σου. Από σένα εξαρτάται το πλάνο που θα τραβήξεις. Εδώ χρειάζεται λίγο τέχνη και επειδή σίγουρα δεν την κατέχεις, καλό είναι να τραβήξεις πολλές φωτογραφίες. Άπειρες. Δεν μπορεί κάποια θα είναι καλή. Βέβαια, πριν φτάσεις στη στιγμή που θα αποθανατιστείς πρέπει να ακολουθήσεις κάποια βήματα.
Αν είσαι γυναίκα, βάζεις ό,τι πιο προκλητικό μπορείς. Αν πρόκειται μόνο για πρόσωπο και μπούστο, ένα φόρεμα με ανοιχτό ντεκολτέ ή με γυμνούς ώμους είναι ότι πρέπει.  Αν είναι ολόσωμη η φωτογράφιση, φροντίζεις να γίνει σε λοφάκι με αέρα και φόρεμα με σκίσιμο μέχρι τη μέση, ώστε να αποκαλύπτεται τουλάχιστον το ένα πόδι. Το μαλλί, αν είναι ίσιο το αφήνεις να ανεμίζει. Εδώ θέλει λίγο προσοχή. Ο αέρας να  παίρνει το μαλλί προς τα πίσω και όχι προς τα μπρος. Δεν θέλεις με τίποτα το κεφάλι σου να μοιάζει με vileda. Αν είναι σγουρό, το συμμαζεύεις για να χωρέσει στο πλάνο και να φανεί πίσω σου το φόντο. Κρεμάς τα boho και vintage σκουλαρίκια της γιαγιάς σου που χρόνια σε παρακάλαγε να τα πάρεις για να την θυμάσαι και μόλις τώρα ανακάλυψες μέσα από το shopping star ότι έχουν αξία. Προσοχή στα παπούτσια. Σίγουρα δεν μπορείς να περπατήσεις στα κακοτράχαλα με γόβα, γι αυτό βάλε αθλητικά και τη γόβα στην τσάντα. Ανάλογα με την ηλικία, ένα ελαφρύ μακιγιάζ είναι απαραίτητο. Προτίμησε μεσημεριανές ώρες που ο ήλιος λάμπει. Φοράς ένα πλατύγυρο καπέλο, γυαλιά ηλίου καθρέφτη, παίρνεις το κινητό σου και φεύγεις μέσα στην ντάλα στολισμένη σαν λατέρνα. Βρίσκεις το λοφάκι που σε εμπνέει και ανεβαίνεις. Από εκεί και πέρα είναι όλα εύκολα. Στήνεσαι στη ραχούλα και αρχίζεις τις πόζες. Φροντίζεις το φόντο πίσω σου να είναι σε μερικές φωτογραφίες limbo, γιατί αυτό το θολό που δημιουργείται μπορεί να θεωρηθεί και τέχνη. Αν παρεμπιπτόντως περνάει ο παππάς του χωριού εκείνη την ώρα και σε βρέξει με αγιασμό, μην δώσεις σημασία, είναι γιατί θα σε έχει περάσει για δαιμονισμένη.
Σε περίπτωση που το χωριό σου είναι παραθαλάσσιο, ένα παρεό είναι αρκετό. Στήνεσαι σε μια ξαπλώστρα με τον φρέντο στο ένα χέρι και αποθανατίζεις τη στιγμή που ρουφάς με duck face από το καλαμάκι. Ακόμα μια προτεινόμενη λήψη είναι να αποθανατίσεις τον ιδρωμένο φρέντο σου να στηρίζεται ανάμεσα στους μηρούς σου. Η λήψη μπορεί να γίνει με τέτοιο τρόπο που τα πόδια σου θα φαίνονται δίμετρα κι άφησε όλους που θα την δουν να ορκίζονται ότι είσαι μόνο 1.58. Άλλες δημοφιλείς πόζες είναι ανάσκελα, μπρούμυτα με κάμερα εστιασμένη στον πισινό, κάδρο κάτω από ψάθινο καπέλο σε στιλ Βουγιουκλάκη, μπούστο και όποιο άλλο σημείο θέλεις να δείξεις. Από εδώ παππάς δεν περνάει, αλλά αν είναι πολυσύχναστη η παραλία όλο και κανένας γιατρός θα υπάρχει και αν είσαι τυχερή, ψυχίατρος.
Αν είσαι άντρας, μην πάρεις τα βουνά. Η παραλία ευνοεί. Είναι ευκαιρία να δείξεις τα six pack σου με φόντο τη θάλασσα. Μικρό μαγιό, σλιπάκι, στενό να διαγράφει και να τραβάει το βλέμμα εκεί που πρέπει… ξέρεις τώρα. Μην ξεχάσεις να αφαιρέσεις το πουλόβερ από το στήθος, είτε με κερί είτε με λέιζερ. Στήσου με μάτια μισόκλειστα και βλέμμα που υπόσχεται πολλά. Βγάλε όλη την αντρίλα σου και πάτησε το πολυπόθητο κλικ. Αν τώρα δεν είσαι στην παραλία, προτίμησε φωτογράφιση σε στάνες με σανά και χωράφια με σπαρτά. Μπες στο πετσί του αγρότη. Βάλε και ένα κλαράκι σανό στο στόμα. Φόρεσε το ψάθινο καπέλο σου, άφησε γένια αξύριστα κάμποσων ημερών και  προς θεού μην χαμογελάσεις πλατιά. Θα χαλάσεις το image. Ιδιαίτερη προσοχή εδώ. Μισό χαμόγελο προς τα δεξιά με το κλαράκι σανό στα αριστερά ή το ανάποδο. Τώρα είσαι έτοιμος. Η αγροτιά φουντώνει τις φαντασιώσεις των γυναικών. Όλες ονειρεύονται να έχουν έναν άντρα που θα τις κυνηγάει στα χωράφια. Αυτές με τη γόβα θα ανοίγουν τρυπούλες στο χώμα και εκείνος θα φυτεύει τα σποράκια του.
Ωραία μέχρι εδώ. Και μετά; Οι οδηγίες που ακολουθούν αφορούν και τους άντρες και τις γυναίκες. Ανεβάζετε σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις φωτογραφίες σας και περιμένετε να μετρήσετε πόσα like σας έκαναν και αν τα δικά σας  like  είναι περισσότερα από των φίλων σας με το βουκολικό φόντο. Επίσης, θα ανεβείτε ψυχολογικά από τα πόσα Κούκλαααα!!!! ή Θεοοοός!!! σας έγραψαν και στη συνέχεια, θα ανεβάσουν κι αυτοί με τη σειρά τους μια φωτογραφία που θα περιμένει το δικό σας like και τα δικά σας Κούκλαααα!!! ή Θεοοοός!!!. Και με αυτόν τον τρόπο κερδίζετε κάποια δημοσιότητα, βλέπετε τους πραγματικούς σας φίλους από τα like, διαβάζετε τα καλοπροαίρετα αλλά και τα πικρόχολα σχόλια και τέλος, καλύπτετε το κενό της ματαιοδοξίας σας για προβολή και αναγνώριση, αφού κανένας παπαράτσι δεν θα στρέψει την κάμερά του προς το μέρος σας.
Αυτή η συνταγή, όμως, είναι χρήσιμη και για πρώην επώνυμους που τα φώτα της δημοσιότητας δεν είναι πλέον στραμμένα πάνω τους. Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, χρειάζεται μεγαλύτερη τόλμη. Αν σας έχουν ξεχάσει για πολύ καιρό οι παπαράτσι, τότε απαιτείται φωτογράφιση με όσο το δυνατόν λιγότερα ρούχα. Έπειτα τις στέλνετε στα μέσα και αυτοί με χαρά τις δημοσιεύουν. Η φωτογραφία θα συνοδεύεται από τίτλους που θα κεντρίζουν το ενδιαφέρον. «Άφησε άφωνο τον αντρικό πληθυσμό με την εμφάνισή της στην παραλία», «Έκοψε την ανάσα η σέξυ…», «Λιποθύμησε ο γυναικείος πληθυσμός με τους τετρακέφαλους του…» κτλ. Και οι δύο ωφελείστε. Τα μέσα παίρνουν υλικό δωρεάν και εσείς φιγουράρετε, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσετε τίποτα.
Και εδώ τίθεται το ερώτημα. Όταν ο κάθε πικραμένος με το κινητό στο χέρι στήνεται και φωτογραφίζεται και δημοσιεύει τη φωτογραφία του, ο παπαράτσι τι θα κάνει; Πώς θα ζήσει; Δεν μπορείς κυρία μου ή κύριέ μου να αφήνεις στην ανεργία τόσο κόσμο;  Θα μου πεις φταίει η κοινωνία. Πρώτα ήταν ντροπή να απατάς τον σύζυγό σου, σήμερα είναι τιμή. Οπότε τι να τραβήξει ο έρμος ο παπαράτσι; Θα δημοσιεύσει τις φωτογραφίες και ο απατημένος σύζυγος θα τον πάρει τηλέφωνο να του παραπονεθεί ότι αυτό δεν ήταν το καλό προφίλ της γυναίκας του, γιατί κι αυτός, αν είναι επώνυμος, θα ωφεληθεί από τη δημοσιότητα. Μερικούς το κέρατο τους ωφελεί.
Προσωπικά γνωρίζω αρκετούς επώνυμους που δεν φωτογραφίζονται, που προσφέρουν έργο, που είναι επιστήμονες, που αφιερώνουν τη ζωή τους σε ένα στόχο για το κοινό καλό και κανένας παπαράτσι δεν τους κυνηγάει.  Γιατί η προσωπική τους ζωή μπορεί να μην έχει ενδιαφέρον, αλλά η δράση τους μπορεί να έχει ενδιαφέρον για τη δική σας τη ζωή.
Αυτή, όμως, είναι η δική μου άποψη, γιατί όσο υπάρχει κόσμος που θέλει να τρυπώνει στην προσωπική ζωή των επωνύμων και ανωνύμων, οι παπαράτσι και οι σελφοπαπαράτσι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου